Oświadczenie zarządu

2017-05-24 16:39:38

W nawiązaniu do pojawiających się w ostatnich dniach, w mediach, publikacji prasowych, mogących wprowadzać w błąd opinię publiczną, Zarząd GKS Stoczniowiec zmuszony jest przedstawić swoje stanowisko. Poniżej prezentujemy oświadczenie władz klubu.

1. Cena jednej godziny lodu 660 złotych netto jest ceną rzeczywistą i stanowi jedynie koszt eksploatacyjny udostępnienia jednej godziny lodu na trening. Do ceny lodu nie są doliczane żadne dodatkowe opłaty ani marże. Cena została potwierdzona audytem przeprowadzonym przez biegłego rewidenta, we wnioskach pokontrolnych po badaniu Urzędu Skarbowego oraz przez Miasto Gdańsk, które przekazując środki finansowe szkołom sportowym [ZKPiG nr 17 oraz SLO nr 21], umożliwia dzieciom i młodzieży, uprawiającym zimowe dyscypliny sportu, dostęp do udziału w treningach z wykorzystaniem lodowisk Hali Sportowo - Widowiskowej Olivia w Gdańsku.
  1. Zarząd GKS Stoczniowiec w wyjątkowych przypadkach może stosować różnego rodzaju rabaty, co też czyni. Wynika to z szeroko pojętej odpowiedzialności społecznej władz GKS Stoczniowiec oraz z chęci wspierania działań promujących aktywny i sportowy tryb życia. Dotyczy to przede wszystkim dzieci, młodzieży oraz sportowców amatorów. W wyniku zastosowania rabatów GKS Stoczniowiec dofinansowuje tę sferę działalności w kwocie ponad 400 tysięcy złotych w tym treningi i rozgrywki ligi amatorskiej w kwocie około 130 tysięcy złotych w ciągu jednego sezonu.
  1. Od momentu powstania Pomorskiego Klubu Hokejowego 2014 oraz Pomorskiego Klubu Hokejowego 2014 S.A. GKS Stoczniowiec stosował wobec obydwu podmiotów preferencyjne stawki cen związane z korzystanie z obiektu hali Olivia [dofinansowanie GKS Stoczniowiec wynosiło 200 tysięcy złotych w sezonie]. GKS Stoczniowiec przedstawił również ww. podmiotom wariant współpracy na sezon 2017/2018, w którym chciał wziąć współodpowiedzialność za funkcjonowanie PKH 2014 S.A. [rabat cenowy przy zakupie lodu, rabat cenowy przy organizacji meczów, bezpłatne przekazywanie zawodników z GKS Stoczniowiec do PKH 2014, rabat cenowy za eksponowanie reklam PKH 2014 S.A. na bandach HSW Olivia – w zamian za używanie przez zespoły PKH 2014 logotypu GKS Stoczniowiec, wprowadzenie członu GKS Stoczniowiec do nazwy drużyny występującej w PHL i CLJ, objęcia przez GKS Stoczniowiec 10 proc. akcji w PKH 2014 S.A. oraz wprowadzenie przedstawiciela GKS Stoczniowiec do rady nadzorczej PKH 2014 S.A.]. Propozycja została podyktowana złą kondycją finansową PKH 2014 S.A. i zaległościami wobec GKS Stoczniowiec za korzystanie z HSW Olivia w sezonie 2016/2017. Informujemy, że warunkiem jakichkolwiek rozmów w zakresie korzystania z obiektu HSW Olivia przez PKH 2014 S.A. w sezonie 2017/2018 jest uregulowanie zaległości wynoszących 110 tysięcy złotych.
  1. Zarząd GKS Stoczniowiec podjął decyzję o tak daleko idącej współpracy, współdziałaniu w aspekcie finansowym, mając na uwadze dobro i dalszy rozwój hokeja na lodzie na Pomorzu. Współfinansowanie występującej w PHL drużyny nie należy do celów statutowych GKS Stoczniowiec. W kwestii hokeja na lodzie priorytetem GKS Stoczniowiec jest szkolenie młodzieży m.in. poprzez udział w rozgrywkach ligowych i turniejach na arenie krajowej [koszt ten bez kosztów lodowiska wynosi ok. 550 tysięcy złotych rocznie] (w tym roku żacy starsi GKS Stoczniowiec wywalczyli brązowy medal MP, a juniorzy PKH 2014 z przekazanymi bezpłatnie 17 wychowankami Stoczniowca w składzie świętowali mistrzostwo kraju). Uczestnictwo w Lidze Kaliningradzkiej [koszt 150 tysięcy złotych – projekt finansowany wspólnie z rodzicami], w turniejach zagranicznych  tj. udział w tegorocznym turnieju w Quebec w Kanadzie [koszt 150 tysięcy złotych – projekt finansowany wspólnie z rodzicami].
  1. Zaznaczamy, że klub nasz jest organizacją 5-sekcyjną, bez żadnych dotacji utrzymuje obiekt HSW Olivia [koszt roczny utrzymania hali to około 3 milionów 800 tysięcy złotych]. Poszczególne sekcje sportowe to: sekcja hokeja na lodzie, sekcja łyżwiarstwa figurowego, sekcja łyżwiarstwa szybkiego z torem długim i krótkim (short track), sekcja curlingu i sekcja piłki siatkowej męskiej. Koszt udostępnienia obiektu na treningi i zawody wszystkich sekcji sportowych wynosi ponad 500 tysięcy złotych w skali jednego sezonu, który praktycznie rzecz biorąc prawie w 100 % jest ponoszony przez GKS Stoczniowiec.
  1. Poza szkoleniem młodzieży zarząd GKS Stoczniowiec w ciągu ostatnich trzech lat postawił na modernizację infrastruktury. Dzięki przygotowanemu przez GKS Stoczniowiec projektowi remontu HSW Olivia, który zyskał akcept Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Miasta Gdańsk oraz przyznanym na tą inwestycję funduszom [Miasto Gdańsk 9 milionów 840 tysięcy złotych, Ministerstwo Sportu i Turystyki 8 milionów 500 tysięcy złotych] oraz środkom własnym klubu [wysokość zaangażowania GKS Stoczniowiec wyniosła 3 miliony 483 tysięcy 700 złotych] wyremontowano gruntownie obiekt, wyposażono w nowoczesny system dostępu, monitoring, w czerwcu br. w dużej hali zamontowane zostaną bandy wyprodukowane przez uznanego na świecie producenta sprzętu hokejowego fińską firmę Raita. Dzięki temu HSW Olivia spełnia wszelkie najwyższe standardy, które funkcjonują w tego typu obiektach, a Zarząd GKS Stoczniowiec w zrównoważony sposób i w miarę posiadanych możliwości, nadal zamierza inwestować w halę i jej otoczenie.
  1. Zarząd GKS Stoczniowiec, jako podmiot kierujący i utrzymujący HSW Olivia, w odpowiedzi na informacje prasowe, zwraca jednocześnie uwagę, że GKS Stoczniowiec nie jest monopolistą na rynku, a obiekt przy ulicy Grunwaldzkiej 470, nie jest jedyną halą w Gdańsku, gdzie można rozgrywać mecze hokeja na lodzie w ramach PHL. W zarządzanej przez spółkę miejską Hala Gdańsk – Sopot Sp. z o.o.,  Ergo Arenie również istnieje możliwość organizacji i rozgrywania meczów hokejowych na najwyższym poziomie.
  1. Pragniemy przypomnieć także, że Stowarzyszenie GKS Stoczniowiec prowadziło drużynę ligową w latach 1992 – 2010 (od sezonu 2010/2011 w prawa te weszła spółka Stoczniowiec SA, co wynikało z obowiązku ustawowego). W tym okresie klub nasz w ramach promocji otrzymał od Miasta Gdańsk w sumie kwotę 50 tysięcy złotych [co stanowi średniorocznie 2 tysiące 777 złotych na sezon], a w tym czasie na utrzymanie drużyny ligowej klub nasz wydawał w sezonie około 2 milionów 500 tysięcy złotych oraz dodatkowo 400 tysięcy złotych na zabezpieczenie potrzeb treningowych i organizacje meczów I drużyny seniorów.
  1. Apelujemy do władz Miasta Gdańsk o takie wsparcie finansowe dla PKH 2014 S.A., które pozwoliłoby spółce na utrzymanie oraz rozwój I drużyny seniorów w PHL.

Ważne
SUPER BANDY W OLIVII

Szwajcarska Lozanna, Pałac Lodowy w St. Petersburgu, paryska hala Bercy oraz hala w Soczi, arena zmagań hokeistów podczas zimowej olimpiady w 2014 roku. Do tego grona dołączy już niebawem gdańska Hala Olivia. Wszystko za sprawą aktualnie montowanych nowoczesnych band. Sprzęt do dużej hali dostarcza jeden z najbardziej uznanych światowych producentów i ekspertów w tej dziedzinie, firrma Raita Sport z fińskiego Oulainen.

TO ONE WYWALCZYŁY WICEMISTRZOSTWO POLSKI. ZOBACZ KTO GRAŁ W WIELKIM FINALE PLHK

Agata Kosińska, Natalia Kwiatkowska, Natalia Kamińska, Renata Tokarska, Marta Bigos, Kasia Kasprzycka, Joanna Rykaczewska  Ewa Podracka, Małgorzata Nowak, Alicja Siejka, Tetiana Onyshchenko, Ola Berecka oraz Maja Banaś, Kasia Bodus i Aneta Błaszak wywalczyły srebrny medal Mistrzostw Polski w hokeju na lodzie.

PRZETARG OGŁOSZENIE NR:11275-2017

Ogłoszenie nr 11275 - 2017 z dnia 2017-01-19 r. Gdańsk: roboty budowlane – remont i modernizacja instalacji sanitarnej

ZAPYTANIE OFERTOWE

UWAGA! Zmiana Zapytania ofertowego 24-11-2016 na wykonanie remontu i modernizacji węzłów cieplnych na terenie Hali Sportowo-Widowiskowej „Olivia” w Gdańsku

NOWY BLASK HALI OLIVIA

Popatrzcie na Halę Olivia, jest zupełnie inna niż wcześniej. Wszystko za sprawą gruntownej modernizacji finansowanej ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki, Miasta Gdańsk i klubu GKS Stoczniowiec. Jednym z ostatnich akordów rewitalizacji symbolu Pomorza i Gdańska było uruchomienie wyjątkowej iluminacji. Poniżej Hala Olivia w nowym blasku.

PRZETARG OGŁOSZENIE NR:326162-2016

PRZETARG OGŁOSZENIE NR:326162-2016. Zmiana treści SIWZ - 20.10.2016 r. Odpowiedzi na pytania do SIWZ i zmiana SIWZ z dnia 27.10.2016 r. Odpowiedzi na pytania do SIWZ - 31.10.2016, Odpowiedzi na pytania do SIWZ - 02.11.2016, Informacja z otwarcia ofert - 03.11.2016, Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty.

ROSYJSKA "ZŁOTA SZAJBA" Z UDZIAŁEM STOCZNIOWCA

Młodzi hokeiści GKS Stoczniowiec zainaugurowali rozgrywki w ramach Ligi Kaliningradzkiej „Złota Szajba”. Dwa zespoły rozegrały ze swoimi rosyjskimi rówieśnikami w sumie cztery spotkania. Zapraszamy do galerii zdjęć z pierwszego w tym sezonie wyjazdu do Rosji.

PRZETARG OGŁOSZENIE NR:309883-2016

Termin składania ofert został przesunięty na dzień 04.10.2016, godz. 11:00,  Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty.

Kalendarz imprez
BAZAR NATURY - WSPARCIE LOKALNYCH DOSTAWCӓW

Świeże warzywa, swojskie wę™dliny, przyprawy, chleb na zakwasie i naturalne sery bez ulepszaczy, a także sól himalajską… i suszone kiwi - wszystko to znajdziemy w Hali Olivia w Gdańsku.

Polski zwizek Hokeja na Lodzie      Polski Związek Curlingu  Po